Čista okolica je naša pravica in dolžnost. Poskrbimo da taka tudi (p)ostane.

Tržič je (bolj) čist!

Za to njegovi prebivalci skrbimo v vsakem trenutku in na vsakem koraku. Včasih pa nas pot zanese tudi v kraje, kjer so pred nami hodili manj skrbni in čuječi do okolja v katerem živimo. In pospravljamo tudi za njimi. V soboto 20. maja se je čiščenja lotilo 81 prostovoljcev, ki so se odzvali vabilu na akcijo “Očistimo Tržič v enem dnevu”.

Pospravili smo dve divji odlagališči in precej izredno lepih koncev naše občine, kjer so ležali razpršeni odpadki. Očistili smo: Medvodje, Pehto, Kovtrnico, Ročevnico, pot na Kamnek, pot na Slap, Blekovo skalo, Žegnan studenec, pot na Hudo, stopnišče nad vrtcem Palček, Cimper, Glence, za Virjem, Meserjevc, … Najtežje dostopnih terenov so se lotili člani GRS Tržič in Planinskega društva Tržič. Naši najmlajši in njihovi starši pa so očistili okolico tržiške šole.

Brez pomoči številnih društev, podjetij in občine prav gotovo ne bi uspeli. Vsem se iskreno zahvaljujemo za pomoč pri organizaciji in izvedbi akcije. Zahvala gre tudi vsem, ki ste akcijo moralno podprli, a se je zaradi slabe vremenske napovedi niste udeležili ali pa so vas zadržale druge obveznosti.

Skrb za okolje naj vas še naprej spremlja na vsakem koraku. Naj bo naš Tržič še naprej lep in čist.

V imenu akcijske skupine Očistimo tržič v enem dnevu

Sašo Borojevič, Društvo ZA razvoj Tržiča

ŽELITE SODELOVATI?

Izpolnite spodnji obrazec ali nam pišite na: drustvoza@gmail.com

Pridružilo se je že

81

prostovoljcev

ISKANJE IN PRIJAVA ODLAGALIŠČA

REGISTER

Odlagališče ali večjo količino smeti lahko prijavite preko spleta v registru odlagališč tukaj.

APLIKACIJA

Odlagališča lahko enostavno prijavljate kar na terenu, s svojim mobilnim telefonom. Aplikacijo za mobilni telefon najdete tukaj.

VIDEO

Obstajajo tudi video navodila, kako uporabljati Register divjih odlagališč, ki si ga lahko ogledate tukaj.

POKLIČITE

Če niste vešči uporabe novih informacijskih tehnologij lahko pokličete na tel. št.: 040 170 679 (Klemen) ali 070 561 830 (Damir), ter sporočite podatke o odlagališču.

Spodaj si lahko preberete še podrobnejša navodila, ki so jih že pred časom pripravili v društvu Ekologi brez meja.

Odlagališče sem že našel!

V tem primeru ste večino dela že opravili in je potrebno le še vnesti odlagališče v register. To lahko opravite na spletnem naslovu register.očistimo.si. Če imate o odlagališču le osnovne podatke kot sta lokacija in približna velikost, v meniju izberite »Prijavi odlagališče« (video navodila za preprosto prijavo odlagališča). Če pa imate o odlagališču več podatkov, v meniju prvo izberite »Dostop za člane« (navodila za prijavo odlagališč).

1. Naredite načrt

Najprej premislite, katera območja boste pregledali. Pomislite, kje v vaši okolici se pojavljajo divja odlagališča. Najlažji način iskanja odlagališč je, da prehodite, prekolesarite ali prevozite makadamske poti v bližini naselij. Ob takih poteh se največkrat pojavljajo odlagališča. Odlagališča se zelo pogosto pojavljajo ob bregu rek in potokov. Splača se preiskati tudi peskokope, kamnolome in gramoznice, pa območja ob železniških progah in avtocestah ter območja v bližini naselij, ki se zaraščajo z grmovjem.

2. Pripravite opremo, ki jo potrebujete za popis

PISALO IN POPISNI LIST (Popisne liste si natisnite – na enem A4 listu sta po dva popisna lista, če tiskate obojestransko pa štirje. Za vsako odlagališče boste izpolnili po enega). FOTOAPARAT (da boste odlagališče lahko slikali) GPS aparat. Če ga nimate, si ga izposodite. Danes GPS ni več redkost. Imajo ga tudi vsi boljši mobiteli, nekatere ročne ure, cestne navigacijske naprave ipd. Kvaliteta ni zelo pomembna. Potrebujete ga le zato, da z njega odčitate koordinate odlagališča ter jih zapišete na list. V skrajnem primeru lahko opravljate popis tudi brez GPS aparata. Če se popisa lotite na ta način, si zelo natančno zapomnite lokacijo odlagališča, da jo boste lahko doma vnesli v Register divjih odlagališč. Lahko si pomagate tudi tako, da s seboj na teren vzamete natančen zemljevid območja, ki ga pregledujete (vsaj 1:25.000 ali bolj natančen) in vanj vrisujete lokacije odlagališč, ki jih odkrijete. Lokacije morajo biti vrisane in opisane zelo natančno, saj že nekaj deset metrov napake lahko pomeni, da odlagališča ne bo mogoče znova odkriti.

3. Na terenu

Podatke o odlagališčih vpisujte na popisne liste, ki jih imate s seboj. Ne popisujte odlagališč, ki vsebujejo zgolj organske odpadke (veje, hlodovina, kompost, gnoj, mrhovina, rastline) Oddaljenost med enim in drugim odlagališčem mora biti vsaj 30 metrov. Če je oddaljenost med njima manjša, velja kot eno odlagališče.

4. Doma

Takoj ko pridete domov, odlagališča, ki ste jih našli, vnesite v Register divjih odlagališč na spletni strani register.očistimo.si. V meniju izberite »Dostop za člane« (navodila za prijavo odlagališč).

5. Še nekaj praktičnih navodil za delo z GPS

GPS aparat prižgite na odprtem terenu, saj bo v tem primeru precej dobro kazal tudi v gozdu oziroma na področju, kjer je signal slab. Če ga boste prižgali šele tam, verjetno sploh ne bo našel dovolj satelitov ali pa bo napaka prevelika. GPS lovi zelo šibek signal satelitov. Signal ne more prodreti skozi človeško telo. Zato sprejemnik nosite v rokah, dobra lega je tudi v zgornjem pokrovu ali na naramnicah nahrbtnika. V žepu hlač ali srajce pa večinoma slabo lovijo signal. Ko pridete do odlagališča, se postavite na sredino in imejte GPS ves čas prižgan. Na popisni list prepišite koordinate iz GPS aparata šele takrat, ko končate z vpisovanjem drugih podatkov. Če imate težave z natančnim klikanjem po zaslonu, poskusite na željeno mesto narahlo pritisniti z nohtom namesto s prstno blazinico.

Če imate kakršno koli vprašanje se obrnite na tel. št.: 040 170 679 (Klemen) ali 070 561 830 (Damir)

Hvala za vašo pomoč!

Akcijska skupina Očistimo Tržič v enem dnevu in Društvo ZA razvoj Tržiča (s pomočjo društva Ekologi brez meja)

Skupaj sodelujemo in vsak dan nas je več.