Razstava v Paviljonu NOB, Tržič

Skrivnostni svet KAMNA

Živobarvni bleščeči svet mineralov in kristalov, ali preprosto kamna, je od nekdaj privabljal človeka. V kamnu ni našel samo orodja in surovin, s pomočjo katerih si je lajšal življenje in ustvaril dandanašnjo civilizacijo, ampak je v kamnu našel tudi lepoto, čustva, ljubezen. Svet mineralov in kristalov je svet vznemirljivih doživetij in del tega prihaja v Tržič. V Paviljonu NOB bo med 8.5. in 13.5. razstava, ki nas bo popeljala v Skrivnostni svet KAMNA.

Živobarvni bleščeči svet mineralov in kristalov, ali preprosto kamna, je od nekdaj privabljal človeka. V kamnu ni našel samo orodja in surovin, s pomočjo katerih si je lajšal življenje in ustvaril dandanašnjo civilizacijo, ampak je v kamnu našel tudi lepoto, čustva, ljubezen. Svet mineralov in kristalov je svet vznemirljivih doživetij in del tega prihaja v Tržič. V Paviljonu NOB bo med 8.5. in 13.5. razstava, ki nas bo popeljala v Skrivnostni svet KAMNA.

Skozi razstavo Živeti s kristali boste spoznali kaj so minerali, kaj so kristali in zakaj so kristali tudi minerali, minerali pa niso vedno kristali. Kako dolgo rastejo kristali? Le trenutek, dan ali dva ali milijone let? Kateri rastejo dobesedno pred našimi očmi in kateri točno 100 kilometrov pod vami, kjerkoli že berete to vabilo?! Pri mineralih najprej opazimo barvo. Znameniti slikarji so nekatere minerale drobili za pigment, s katerim so risali slike, ki so danes vredne milijone evrov. Ena izmed  tovarn rdečega pigmenta je bila v Idriji, kjer so proizvajali rdeč pigment cinober iz minerala cinabarita. Prav ta mineral pa so kopali tudi v Šentanskem rudniku. Ko danes spogledate okoli sebe, boste povsod našli minerale. Le ti gradijo kamnina, torej tudi naše gore. V njih se zadržuje in čisti pitna voda. In ne nazadnje, če si zlomite roko, boste dobili mavčno oblogo, ki je narejena iz minerala.

Kamni so tudi lepi. V paviljonu NOB bo predstavljena najbolj plemenita kamnina v Sloveniji – eklogit. Je zelo živahna in barvita, saj jo sestavljajo rdeči, modri in zeleni minerali. Zaradi zelenega omfacita jo imenujejo tudi Pohorski žad. Nastala je skoraj 100 kilometrov pod površjem Zemlje, se pravi v območju, kjer so lahko nastali tudi diamanti. Danes jo najdemo na Pohorju. Nakit z eklogitom je nosila Miss Slovenije Tadeja Ternar, v darilo pa ga je prejela tudi Monica Belluci.

Ste kdaj opazili utrinek? Ta nastane ko iz vesolja pride v zgornje dele ozračja kamenček v velikosti  fiižola in se zaradi trenja in drugih procesov tako segreje, da se ozračje začne dobesedno svetiti. Naslednjič se boste zagotovo spomnili obiska razstave v Paviljonu NOB, saj vam bodo na razstavi prikazani zvezdni kamni tektiti. Ti pa nastanejo ko na površje Zemlje pade tako velik meteorit, da se kamnine na Zemlji stalijo, talina se izvrže nazaj v vesolje in se ohlajena vrne na Zemljo. Takim mest je do sedaj na Zemlji samo pet.

Kamen pa nam lahko ponuja tudi izzive v oblikovanju. Kamnine v Sloveniji so bile v preteklosti pogosto uporabljene, arhitekti, med njimi še posebno Plečnik, so jih znali uporabiti v skladu z njihovim videzom in kakovostjo. Danes se lahko mladi naučijo obdelave kamna z veliko dodane vrednosti v smislu oblikovanja na Višji strokovni šoli v Sežani. Včasih nam pogled na njihove izdelke vzame sapo: veriga, izdelana iz enega kosa kamna, povečana kopija fotoaparata, svetilke in še in še. V taisti šoli se učijo brusiti tudi plemenite kamne. V Paviljonu NOB bo tako poleg vrhunskih kamnoseških izdelkov iz kamna tudi demonstracija brušenja kabošonov. To so polkrogelne oblike, popularno imenovani kabošoni. V te oblike se brusijo prav vsi kamni, tudi rubini in safirji, le diamanti ne. Najbolj zahtevni obiskovalci bodo lahko za trenutek postali brusilci plemenitih kamnov.

Razstava bo odprta od torka 8.5. do nedelje 13.5., med 10.00 in 18.00 uro.

Galerija Paviljon

Razstavo v Paviljonu NOB organizira Turistično društvo Tržič v sodelovanju s Prirodoslovnim muzejem Slovenije.

Živeti s kristali

Prirodoslovni muzej Slovenije, Miha Jeršek, Mirjan Žorž, Katarina Fuchs in Breda Činč Juhant

Eklogit – plemenita kamnina s Pohorja

Prirodoslovni muzej Slovenije in Geološko društvo Nautilus:  Dejan Šauperl, Iztok Kovač, Edo Ferme, Mirijam Vrabec in Miha Jeršek

Zvezdni kamni tektiti

Prirodoslovni muzej Slovenije, Društvo Moldavit in Višja strokovna šola Sežana: Miha Jeršek in Zlatove Onohej

Kamen v obliki

Višja strokovna šola ŠC Srečka Kosovela Sežana: Anton Marn ter študentke in študenti Oblikovanja kamna

Delavnica: Brušenje plemenitih kamnov

Višja strokovna šola ŠC Srečka Kosovela Sežana, demonstrirajo študentke in študenti Oblikovanja kamna