45. MINFOS, 2017

Tradicionalna mednarodna razstava mineralov, fosilov in okolja – 45. MINFOS, je odlično uspela. Več kot sedemdeset razstavljavcev in prodajalcev mineralov, fosilov in nakita, od katerih je več kot polovica prispela iz tujine ter obilica spremljevalnih dogodkov je v Tržič, v drugem vikendu v maju, privabilo več kot 3000 obiskovalcev. Prireditev odmeva po vsej Sloveniji in tudi preko meja, zato je prav, da smo nanjo ponosni in da si še vnaprej prizadevamo širiti in razvijati ta dogodek, ki Tržič postavlja na svetovni zemljevid pomembnih promotorjev in organizatorjev s tega področja. Pohvale, ki smo jih organizatorji prireditve dobivali s strani tako razstavljavcev kot tudi obiskovalcev, so prijetne, a hkrati tudi zavezujejo, da tudi v naslednjih letih obdržimo enak nivo in obseg ali morda celo še nadgradimo celoten dogodek.  Že letos pa smo ponosni na dejstvo, da je bilo ob povečanem številu razstavljavcev več tudi strokovnih, poučnih in ustvarjalnih vsebin in da se spremljevalni dogodki širijo na celoten Tržič.  Nekateri dogodki so potekali že v dnevih pred vikendom, kot recimo razstava v Paviljonu NOB, »Svetloba, ujeta v kamen«, ki smo jo pripravili v sodelovanju s Prirodoslovnim muzejem Slovenije ter dogajanje v »Kosmačevem rovu«, ki je bilo prav tako nekaj posebnega in ki je predvsem najmlajšim burilo domišljijo.

Celotno dogajanje na in ob Minfosu je pokazalo, da Tržič potrebuje take prireditve, ki so pomembne tudi iz širšega turističnega vidika in da smo Tržičani lahko gostoljubni in prijazni gostitelji in odlični organizatorji. Zato le še – na snidenje 2018.

Peter Miklič, predsednik Turističnega društva Tržič

Dragi prijatelji,
zbiratelji, razstavljavci, prodajalci, ljubitelji – mineralov, fosilov, izdelkov iz dragih in poldragih kamnov ter drugih izdelkov. Vljudno vabljeni k sodelovanju na letošnjem 45. Mednarodnem sejmu mineralov, fosilov in okolja (45. MINFOS), ki se bo odvijal v soboto 13. in nedeljo 14. maja 2017 v Dvorani tržiških olimpijcev v Tržiču v Sloveniji. Prijavnico in opis sejma ter ostale informacije lahko najdete na naši spletni strani.

Izpolnjeno prijavnico pošljite na: info.tdtrzic@gmail.com.

Dear friends,
collectors, exhibitors, sellers, amateur collectors of minerals, fossils, precious and semi-precious stone products. We are pleased to invite you to our 45th International Exhibition of Minerals, Fossils and Environment (45th MINFOS) that will take place Saturday, 13 and Sunday, 14 May 2017 in the sports hall (Dvorana tržiških olimpijcev) in Tržič, Slovenia. Please refer to our web site www.trzic.info to find the application form, the description of the exhibition and other useful information.

Send the completed application form to: info.tdtrzic@gmail.com.

Liebe Freunde,
Sammler, Aussteller, Verkäufer und Liebhaber von Mineralien, Fossilien sowie Erzeugnissen aus Edelsteinen und Halbedelsteinen, herzlich willkommen zur 45. Internationalen Mineralien- und Fossilienbörse MINFOS, die am Samstag, dem 13. und Sonntag, dem 14. Mai 2017 in der Halle Dvorana tržiških olimpijcev in Tržič, Slowenien stattfindet. Das Anmeldeformular sowie eine genauere Beschreibung der Messe und sonstige Informationen finden Sie auf www.trzic.info.

Senden Sie das ausgefüllte Anmeldeformular an: info.tdtrzic@gmail.com.

Chers amis,
collecteurs, exposants, vendeurs, amateurs de minéraux, fossils, produits de pierres précieuses et semi-précieuses et autres. Vous êtes chaleureusement invités à participer à notre 45ème Exposition internationale de Minéraux, Fossils et Environnement (45. MINFOS) qui qura lieu samedi 13 et dimanche 14 mai 2017 dans la salle sportive (Dvorana tržiških olimpijcev) à Tržič, Slovénie. Veuillez consulter notre site Internet www.trzic.info pour la fiche d’inscription, la déscription de l’exposition ainsi que pour autres informations utiles.

Envoyer le formulaire dûment rempli au: info.tdtrzic@gmail.com.

Že petinštirideseto leto se bomo drugi vikend v maju v organizaciji Turističnega društva Tržič, Društva prijateljev mineralov in fosilov Slovenije ter v sodelovanju s Prirodoslovnim muzejem Slovenije, v Tržiču, na Mednarodnih dnevih mineralov, fosilov in okolja, srečali številni ljubitelji naravne dediščine.

Druži nas zanimanja za minerale, fosile, drage in poldrage kamne ter ostale skrivnosti zemlje. Raziskano, neraziskano ter vse tisto, za kar kar slutimo, da nekje čaka in da skupaj odkrijemo. Obiskovalcem je v času razstave na voljo program, kjer prav vsak najde kaj zanimivega zase. Skupaj lahko pokukamo v dogajanja izginulih svetov in spoznavamo zaklade iz geološke zgodovine naše Zemlje. Z ogledi strokovnih razstav obogatimo znanje in se pogovorimo s strokovnjaki. Veliko zanimanja je namenjeno tudi izobraževalnim in ustvarjalnim delavnicam.

Stojnice prodajnih razstavljavcev z mednarodno udeležbo iz držav EU, držav bivše Jugoslavije, Afganistana, Pakistana, Rusije, Maroka, Indije in drugih so paša za oči, ponudba tako naravnih, neobdelanih mineralov, kot tudi obdelanih, je pestra in kvalitetna. Ljubiteljice in ljubitelji nakita iz dragih in poldragih kamnov lahko na enem mestu najdejo največjo izbiro, ki je na voljo v Sloveniji na enem mestu. Zanimivo doživetje so vodeni ogledi v Dovžanovo sotesko, ki je zaradi edinstvenega nahajališča paleozojskih kamnin zavarovana kot naravni spomenik. Vrata za ogled zbirk pa odprejo tudi tržiške galerije in muzeji.

International Days of Minerals, Fossils and Environment

Date: second weekend in May
Location: Sport Hall Tržič

Experts and admires from Slovenia and abroad gather in Tržič, every second weekend in May. International Days of Minerals, Fossils and Environment is one of the largest such events in Europe. The event includes an exhibition on geology and palaeontology as well as specialist lectures and excursions to geologically characterized areas of Tržič area (The Dovžanova soteska Gorge, former quicksilver mine, etc.). The first exhibition took place in 1973. The initiator was the French town of Ste. Marie aux Mines. At first, it was a small local event but over the years, it has grown into a significant international event. First visitors were mostly geologists and palaeontologists. Today the event attracts over 3.000 visitors.

Journees internationales des mineraux, des fossiles et de l’environnement

Lieu: Hall olympique de Tržič
Date: deuxième week-end de mai

Chaque deuxième week-end en mai, se réunissent à Tržič des experts et des amateurs de minéraux et de fossiles de Slovénie et de l’étranger, à l’occasion d’une manifestation qui a vu le jour en 1973. La première exposition de minéraux et de fossiles a été réalisée sur initiative de la ville française de Sainte Marie aux Mines, jumelée avec Tržič, et grâce à la collaboration de l’Association touristique de Tržič. Au début, il s’agissait d’une petite manifestation locale qui présentait principalement les richesses minérales et géologiques de l’ex-Yougoslavie. Au cours des années, l’exposition s’est élargie pour devenir un événement international de grande envergure. Les visiteurs des premières expositions étaient principalement des experts en géologie et paléontologie. Aujourd’hui, l’exposition présente une des majeures manifestations de ce genre en Europe; en effet, selon le nombre de visiteurs, elle se situe à la troisième place et selon le programme éducatif, de recherche, de formation et de culture, elle occupe la première place. Le nombre moyen de visiteurs au cours des deux journées de l’exposition est d’environ 3.000. Vous pouvez visiter l’exposition de vente et participer à de nombreux ateliers professionnels, séminaires et tables rondes.

Spremljevalni dogodki / Special events

ORGANIZATOR

Turistično društvo Tržič
Trg svobode 18, 4290 Tržič
T: 04 59 24 730
E: info.tdtrzic@gmail.com

www.trzic.info

SOORGANIZATORJA

Občina Tržič in Turistično promocijski in informacijski center Občine Tržič
Trg svobode 18, 4290 Tržič
T: 04 59 71 536, GSM: 051 627 057
E: informacije@trzic.si

www.trzic.siwww.visit-trzic.com

Društvo prijateljev mineralov in fosilov Slovenije
Trg svobode 31, 4290 Tržič
E: drustvopmfs@gmail.com

www.dpmfs.si

PARTNER

Prirodoslovni muzej Slovenije
Prešernova 20, p.p. 290
1001 Ljubljana, Slovenija
E: uprava@pms-lj.si

www.pms-lj.si

Vstopnice so že na voljo

Prodaja vstopnic: www.eventim.si in prodajna mesta v sistemu Eventim Si ali daljša verzija: Prodaja vstopnic: www.eventim.si, Hiše vstopnic Eventim Si (Tivoli Ljubljana, Kino Šiška Ljubljana, Križanke Ljubljana, Mestni trg Ljubljana, Europark Maribor, Klicni center: 090 55 77*) in partnerska prodajna mesta: Petrol, Pošta Slovenije, Big Bang, (K)kiosk, Trafika 3DVA, bencinski servisi OMV z multi točko, Kompas, agencija Palma, agencija Alpetour in ostala prodajna mesta v sistemu Eventim Si. * Cena za Telekomove klicatelje je 0,89 EUR z DDV, ceno za klice iz drugih omrežij določa vaš operater.