Tržiški zmaj

Vse se je začelo z zmajem. Zaredil se je globoko v gori Košuta. Ko je zrasel v ogromno zverino, je to razklalo goro na dvoje. Sprožil se je bobneč plaz skal, ki je zasul naselbino pod goro. Da bi se rešili, so prebivalci stekli v dolino. Čez čas jim je zmanjkalo sape in so se ustavili. Tu stoji današnji Tržič.

Zmaj na vhodu v mestno jedro, ki so ga izdelali člani Kulturno umetniškega društva AMPUS pod vodstvom Anžeta Bizjaka, Anžeta Aljančiča in Aleša Povaleja, ob finančni pomoči Občine Tržič ter s pomočjo sponzorjev: Intec MKD, Trgovina Grašca, Pocinkovalnica Celje d.o.o. in ZUP design, nas bo spominjal na nastanek našega mesta.

Zmaj tehta več kot tono. V celoti je sestavljen iz železnih delov in sicer iz skoraj 200 m okroglih cevi porabljenih za samo konstrukcijo ter 900 m, približno 4 cm širokih, železnih trakov, narezanih iz 1,5 mm debele pločevine, uporabljenih za končni izgled. Glava ter posamezni segmenti so izrezani iz prav tako 1,5 mm debele pločevine. Za varjenje vseh delov smo porabili skoraj 5 km varilne žice.