… OD GREGORJEVEGA PROTI 44. MINFOSU 2016 …

Gregorčki… Res so en simpatičen praznik, ki ima stoletno tradicijo v Tržiču in za katerega lahko rečemo, da je letos uspel kot že dolgo ne. Celo v Tržič nam je v tistih dneh »ko se ptički ženijo« uspelo vnesti neko pozitivno energijo, žar, svetlobo, ki premaga temo. Gregorčki oziroma prireditev »Vuč u vodo« so bili letos res presežek, tako po številu obiskovalcev kot tudi po organizaciji, pri kateri so sodelovali gasilci (PGD Tržič), ribiči (RD Tržič), učenci, starši, učitelji, društva, prijazni posamezniki, stari in mladi in še bi lahko naštevali. Vse se je začelo z idejo OŠ Tržič, da se s številom izdelanih gregorčkov uvrstijo v Guinnessovo knjigo rekordov in so tako v šoli ter v sodelovanju z g. Bandljem izdelali več kot 800 hišic, ki so jih tudi razstavili. Istočasno je tudi Tržiški muzej uspel z idejo, da se praznovanje Gregorjevega v Tržiču uvrsti na seznam kulturne dediščine, kjer bi mesto Tržič med vsemi podobnimi praznovanji imelo primat. Oboje je dalo vzpodbudo glavnemu organizatorju TD Tržič in Občini Tržič, da skupaj z ostalimi (že prej omenjenimi) poskrbijo za res zgledno in simpatično organiziran dogodek. TD Tržič in OŠ Tržič sta z idejo, da se vse skupaj promovira tudi na Televiziji Slovenija, ki je pripravila odmevno reportažo iz Tržiča, dosegla, da se je o praznovanju videlo in slišalo tudi po vsej Sloveniji.

Letošnje Gregorjevo je tako postavilo tudi merila za vnaprej. Kako s sodelovanjem, dobro voljo, medsebojno pomočjo lahko tudi v Tržiču pripravimo zgledno organizirane in zanimive prireditve, ki bodo odmevale po vsej Sloveniji in tudi čez meje. Pa to ni neka novost v Tržiču. Kaj vse smo tu že gostili in organizirali – od motorističnih dirk na Ljubelj do svetovnega prvenstva v motokrosu, evropskih tekem v alpskem smučanju, različnih državnih tekmovanj in dogodkov, ki so zaznamovali zadnja desetletja. Še vedno se v Tržiču zgodi in priredi mnogo uspešnih dogodkov, ki odmevajo preko občinskih meja. Morda jih je nekaj manj kot v preteklosti, bi se pa morali vsi akterji na tem področju truditi, da bi jih ponovno obudili ali pa vsaj obstoječe dvigniti na še višji nivo. Preko takšnih prireditev se ponese tudi glas o tem, da Tržič še vedno živi, da kljub recesiji in ne najboljšem stanju na gospodarskem področju tu še vedo živimo aktivni, prijazni in delavni ljudje, ki jim idej nikoli ne zmanjka.

Ena takih odmevnih prireditev z že 44. letno tradicijo je tudi MINFOS oziroma razstava mineralov, fosilov in okolja. Prireditev je mednarodna, gosti razstavljalce tako iz Evrope kot tudi širše. Zadnja leta se število giblje nekje med 60 in 70 razstavljalci iz Slovenije in tujine ter okoli deset strokovnih delavnic in od deset do dvajset različnih ponudnikov na stojnicah, ki tudi že redno sodijo v spremljevalni program. Razstavo in spremljevalni program, ki obsega tudi obisk Dovžanove soteske, Antonovega rova v Šentanski dolini in samega tržiškega mestnega jedra, obišče v zadnjem obdobju med 2500 in 3000 obiskovalci.

Zakaj predstavljam vse te podatke. Ker lahko vidimo, da MINFOS kljub ne najbolj prijaznim časom za tovrstne prireditve še vedno obstaja in ostaja na nivoju, kakršen je bil v boljših in prijaznejših časih. To pomeni, da potencial vsekakor ima in da se ga splača ne samo ohranjati, temveč tudi razvijati. Seveda z dodatnimi spremljevalnimi programi in tolikokrat poudarjenim sodelovanjem med vsemi udeleženci pri organizaciji. Ne smemo namreč pozabiti, da obiskovalci MINFOSA prihajajo predvsem izven meja Tržiča in jih ob obisku dogodka ne zanima zgolj sama razstava temveč tudi spremljevalno dogajanje in ostala ponudba v Tržiču. Tako gostinska, športna, zabavna kot kulturna in tu je priložnost za vse ponudnike. Naloga TD Tržič kot glavnega organizatorja je, da čim bolje pripravi dogajanje na razstavi in spremljevalni program, ki bo privabil čim več razstavljalcev in obiskovalcev, vsi drugi prej omenjeni pa bi se morali potruditi, da obiskovalcem (in tudi razstavljalcem) ponudijo še kaj več, zaradi česar bi se bili pripravljeni, tudi izven dogajanja na MINFOSU, vračati v Tržič.

Za letošnji že 44. MINFOS upam, da bomo uspeli prenesti pozitivno energijo s praznovanja Gregorjevega in se bomo vsi sodelujoči potrudili prireditev vzorno organizirati in pripraviti odlično ponudbo. Glede na dosedanji potek priprav se potrjuje pozitivna klima, tako da bo prireditev vsekakor zanimiva. Tudi pri MINFOSU letos zelo aktivno sodeluje OŠ Tržič, Občina Tržič, Tržiški muzej, Prirodoslovni muzej, DPMFS in drugi partnerji. OŠ Tržič nam je z njihovim sodelovanjem v projektu Geo BioBlitz postavilo Dovžanovo sotesko kot edini evropski park na zemljevid parkov, ki sodelujejo pri praznovanju 100 letnice ustanovitve prvega ameriškega nacionalnega parka. To je vsekakor odlična promocija ter ob tem tudi obveza, da se ameriškim prijateljem, ki bodo obiskali MINFOS in Dovžanovo sotesko, predstavimo v čim lepši luči. Ker je letos rdeča nit MINFOSA Goriško in obalno – kraška regija, pričakujemo tudi predstavitev njihovih kamnosekov in veselo vzdušje, ki ga Primorci ustvarijo kjerkoli že so. Minfos ima tudi okoljsko komponento, zato smo se letos povezali z Leeway Collectivom in njihovim prizadevanjem za ohranitev evropskih rek in bomo v ta namen na razstavi predstavili njihov dokumentarni film. In seveda vse, kar na tradicionalne razstave mineralov in fosilov sodi – tisočletni zapisi v geoloških plasteh zemlje, od barvnih kamenčkov do školjk in fosilov.

Zato le še – prisrčno vabljeni na tudi 44. MINFOS in v Tržič.

Peter Miklič, Predsednik TD Tržič

0 odzivov

Povej mnenje

Bi se pridružili pogovoru?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

thirteen − twelve =