Ali Dnevi mineralov, fosilov in okolja ostajajo v Tržiču?

Ostajajo, predvsem po zaslugi Turističnega društva Tržič, ki bo tako nadaljevalo 43. letno tradicijo organiziranja razstave mineralov in fosilov v Tržiču. Z napovedano selitvijo v Strahinj se je vzdušje v drugače precej zaspanem Tržiču dodobra razburkalo. Vsi priložnostni turistični dušebrižniki so skočili v zrak – „kaj takega…“. Težava je le v tem, da pa nikogar od njih ni blizu, ne z aktivno pomočjo, ne s pametnimi predlogi, ko se je potrebno dobesedno boriti, da prireditev lahko obstane v takem obsegu in kvaliteti kot v preteklosti.

Kaj je TD Tržič želelo doseči s tem predlogom. Predvsem opozoriti na dejstvo, da se do dveh najpomembnejših prireditev v Tržiču – Minfosa in Šuštarske nedelje – Občina Tržič in tudi drugi pomembni subjekti v Tržiči, ki bi lahko prispevali k razvoju turizma, vedejo zelo mačehovsko. Kljub deklerativni zavezanosti turističnemu razvoju Tržiča in kljub navidezni in všečni podpori turističnemu društvu. Omeniti je treba, da TD Tržič ni več podaljšek Občine in je prostovoljno društvo. Ni pisarna, kjer so zaposleni turistični uradniki, to vlogo namreč opravlja TPIC. V TD Tržič se trudi nekaj prostovoljcev, v prostem času, čim bolje organizirati pomebne tržiške prireditve, med njimi tudi dve največji – Minfos in Šuštarsko nedeljo. Ti dve prireditvi vidimo člani društva kot velik turistični potencial, v katerega pa je potrebno vložiti tako kadrovska kot tudi finančna sredstva. Prireditvi sta pomembni tako za Tržič, predvsem pa za vse tiste, ki živijo (bi lahko živeli) od turistov – gostinci, prodajalci, obrtniki… Seveda pa tako pomembni prireditvi lahko rasteta le v odkritem in zavzetem sodelovanju vseh akterjev, ki so vpleteni v organizacijo in izvedbo. In tu leži glavna težava…

TD Tržič ne zahteva več denarja, želi si le fer in poštene pogoje. Nerazumljivo je, da so pogoji drugje boljši, da so sodelujoči bolj pripravljeni na sodelovanje. In ker se v komentarju iz petkove (3. april 2015 – avtorice Suzane P. Kovačič) številke Gorenjskega glasu omenjajo tudi številke, ki jih, mimogrede, nihče ni preveril na turističnem društvu, temveč jih je avtorici nekdo prišepnil, še o tem kratko pojasnilo. Res je da TD Tržič, tako kot druga društva, sofinancira Občina Tržič. Na letni ravni to pomeni 8,000.00 eur, za kar smo Občini zelo hvaležni. In kako porabimo vsa ta sredstva – 2,000.00 eur gre za letno najemnino za pisarno TD Tržič, ki je v lasti Občine Tržič, ostalih 6,000.00 eur pa gre za najemnino Dvorane tržiških olimpijcev (ki je razumljivo v lasti Občine Tržič) za potrebe organizacije Minfosa. In tako prireditve v naši organizaciji začenjamo z ničelnim budžetom. In že pri prvi – „Vuč u vodo“ oziroma Gregorjevem, gremo načrtno v minus. Približno 2,000.00 eur – toliko znašajo produkcijski stoški prireditve za material, za „prostovoljne“ gasilce, za potapljače, za urejanje brežine, za komunalne storitve, za Sazas, za IPF… „Je pa to taka fletna prireditev“ pripomnijo obiskovalci. Se strinjamo, je lepa etnografska in kulturna prireditev, še posebej, ker jo financirajo prostovoljci TD Tržič. Ker pa nihče ne more in noče plačevati iz svojega žepa, se pač trudimo na dveh največjih prireditvah ustvariti dobiček. Kar v teh časih ni lahko. Zato vestno upravljanje s stroški, tako pri Minfosu kot tudi Šuštarski nedelji, niso kapitalski interesi društva temveč predvsem vprašanje preživetja. In da ne bo pomote, preživetja prireditve in ne društva. In ko smo ravno pri dobičkih – še eno nepreverjeno navajanje s strani novinarke Gorenjskega glasu. Izkazani računovodski presežek prihodkov za lanski Minfos je 3,228.00 eur (tudi ta podatek je enostavno pridobiti na TD Tržič, če le koga zanima). In kako smo porabili ves ta denar? 1,100.00 eur smo kot donacijo namenili Društvu prijateljev mineralov in fosilov Slovenije, kot pomembnemu partnerju pri organizaciji in izvedbi prireditve. Tudi ta donacija se je začela izvajati šele v našem mandatu, pred tem DMPFS ni prejemal od TD Tržič ničesar. In kaj se je zgodilo z ostalimi 2,100.00 eur? Pokril se je strošek „tiste fletne prireditve”, na dan ko se ptički “ženijo“. Tako, da se pred Šuštarsko nedeljo spet znajdemo z ničlo v žepu. S pametnim gospodarjenjem tudi Šuštarska prinese nekaj dobička, ki pa se prelije v polnenje luknje (izgube), ki je ostala od predhodnikov. To pa je že druga zgodba.

Za konec, da, Minfos ostaja v Tržiču. Vsaj še letos. Kako pa bo naprej, bomo videli. Odvisno bo predvsem od tega koliko bomo zares pripravljeni sodelovati, koliko sladkih obljub se bo prelilo v dejanja in koliko volje bo še ostalo pri prostovoljcih. Zato tudi povabilo vsem, ki jih kar naenkrat tako skrbi za usodo Minfosa. Vrata so tistim, ki so voljni pomagati in resnično kaj prispevati, odprta tako v Turističnemu društvu Tržič kot tudi v Društvu prijateljev mineralov in fosilov Slovenije.

Vabljeni na 43. Minfos.
Peter Miklič, predsednik TD Tržič

Replika na članek v Gorenjskem glasu: Se Dnevi mineralov in fosilov selijo v Strahinj?

0 odzivov

Povej mnenje

Bi se pridružili pogovoru?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

7 + 18 =